Clarín Ràdio radiobanda.com

Idioma

Participa

  • Àlbum
  • Àlbum
  • Vídeos
  • descarregues

Flash Mp3 Player

BP  Notícies

ONELa Banda Primitiva es vestirà de luxe el pròxim divendres, 29 d’abril, per rebre en concert una de les orquestres més prestigioses de tot el país. L’Orquestra Nacional d’Espanya, fundada en 1940 i amb seu en Madrid, a l’Auditori Nacional de Música,  actuarà sota la direcció del seu Director artístic i titular, Josep Pons. El concert servirà, al mateix temps, com a colofó del Cicle programat amb motiu de la inauguració de les noves instal·lacions de la Banda Primitiva.

L’Orquestra Nacional interpretarà dues simfonies de Piotr Ilitx Txaikovski. A la primera part interpretarà la Simfonia n.4 en fa menor, Op.36 del compositor rus del segle XIX. Una simfonia composada entre 1877 i 1878 i estrenada en un concert de la Societat Musical Russa a San Petesburg el 22 de febrer de 1878, sota la direcció de Nikolai Rubinstein. Estructurada en quatre moviments, el programa del primer moviment és, en paraules que va utilitzar el propi Txaikovski en una carta dirigida a Madame von Meck l’any 1978, que “tota la vida és una constant altenança de dura realitat i somnis i visions de felicitat esmunyedissos”, destacant la fanfàrria que s’escolta a l’inici, que representa el “destí”. El segon moviment està tenyit de melancolia i pesar. El tercer moviment està, també en paraules del propi compositor, “ple d'arabescos capritxosos, de les imatges evasives que es precipiten en la imaginació quan has begut una mica de vi i experimentes el primer grau d'intoxicació”. Per últim, el quart moviment és un retrat d’una festa popular que incorpora la famosa cançó russa “En el camp hi havia un bedoll” com un dels temes.

A la segona part, l’ONE interpretarà la Simfonia n.5 en mi menor, Op.64, simfonia composada entre maig i agost de 1888 i estrenada a Sant Petesburg el 6 de novembre de 1888 en un concert dirigit pel propi Txaikovski. La cinquena és una simfonia de caràcter cíclic a causa de l’aparició d’un mateix tema motto en tots els moviments, un tema que deriva d’un passatge de l’òpera de Glinka “Una vida pel tsar”. Amb caràcter fúnebre al primer moviment, gradualment s’anirà transformant en una marxa triomfal que dominarà el darrer moviment.

Amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, la Banda Primitiva posarà, doncs, punt i final a tot un cicle de concerts en el qual han anat passant pel Teatre i per la recentment inaugurada Sala José M. Malato Ruiz, totes les formacions musicals iel Grup de Teatre de la societat, així com altres formacions com la Banda Municipal de València, el quintet Vent a Cinc. Cicle que ha oferit, d’altra banda, al nombrós públic que ha assistit un ampli i variat ventall musical de gran qualitat tant interpretativa com musical.