En 1999, la Diputació de València va seleccionar a la Coral Polifònica per a gravar en CD diverses obres de J. B. Menges, Pere *Rabassa i Francisco *Morera. Estes peces pertanyen a la col·lecció *Mestres de la Catedral de València, i van ser dirigides per Vicente Barona.
En el 2000, la coral va realitzar diverses actuacions, com un homenatge a Juan *Vte. Mas Quiles, la sarsuela La del Manoll de Roses i el tradicional Concert de Nadales, que se celebra cada any per Nadal, sota la direcció de Vicente Barona Nácher.
Al març de 2001, la Banda Primitiva va col·laborar amb el Cor de l’Arxiconfraria de la Cort de María en la Proclamació dels Clavaris Majors de l’Altar del Carrer de la Mar, esdeveniment que va tindre lloc en el Teatre Principal de València.
Cada any, la Coral participa en el tradicional Concert de Nadal, interpretant nadales. A més, la Coral ha sigut part del Festival de Cors de Setmana Santa de Llíria des de la seua creació en 2006. Tampoc pot faltar la seua actuació en la celebració de les festes de Santa Cecilia en la Parròquia de Sant Francesc d’Assís.
En 2005, Vicente Lafuente *Maurín va assumir la direcció de la Coral durant dos anys. Després, la van dirigir Carla Sanmartín i Empar *Llàcer. Esta última va estar al capdavant de la coral fins a juny de 2016, quan Carlos Díaz va assumir el càrrec, continuant fins a maig de 2018, quan Rogelio de Juan Segòvia ho va reemplaçar.
Des de gener del 2020, la seua directora titular és Lola Martínez.
Des de la fundació de la Banda Primitiva en 1819, l’afició per la música i els cors ha sigut fonamental. El Coral Polifònic ha jugat un paper destacat en les representacions dels lírics #pesebre, obres en valencià, drames sacres i, especialment, en les sarsuela. En estes, a més de les parts solistes, que en la seua majoria eren femenines, van brillar veus com les d’Encarnación *Santes i María Verdeguer.
En 1928, el Director de la Banda Primitiva, mestre Llopis, juntament amb l’estudiant Rafael *Sornosa, va crear un cor de veus mixtes per a interpretar principalment polifonia. Al llarg dels anys, altres mestres com *Machancoses Cervera, Blanquer i Hernández també es van dedicar a l’art coral, encara que van centrar els seus esforços principalment en la Banda Primitiva. En 1967, el professor Vicente Barona Nácher va fundar el primer cor infantil de la Banda Primitiva.
Gràcies a la implementació de l’assignatura de Conjunt Vocal, el nivell de motivació, participació i qualitat ha augmentat. Destaquen les seues intervencions en els festivals de cors organitzats per la Conselleria de Cultura entre 1991 i 1994. En 1994, la Coral Polifònica va presentar sota la direcció de Barona una antologia de fragments de sarsuela titulada En Sarsuela Viva, a més d’altres sarsueles completes com El Rei que *rabió, Els Esparvers o El manoll de roses, amb un èxit apoteòsic.
En 1995, el cor va presentar En Sarsuela Viva III, i va col·laborar amb la Casa d’Aragó del Port de Sagunt, obtenint un gran èxit. També, a l’octubre d’eixe mateix any, va realitzar una brillant actuació en el Palau de la Música de València, organitzada per la Casa d’Aragó en l’Homenatge d’Aragó a València. Així mateix, cal destacar les seues col·laboracions en la missa celebrada en la Parròquia de San Francisco en commemoració de la festivitat de Santa Cecilia.
Natural de Benifaió, inicia els estudis musicals en la seua localitat natal i continua la seua formació en el Conservatori Superior de Música de València, en l’especialitat de flauta, amb José Maria Ferriz i MªDolores Tomàs, on va obtindre el títol de Grau Superior en 2003. Allí també, anys després, conclou els estudis superiors de cant amb la soprano Gloria Fabuel. Ha rebut classes d’Isabel Rey, Nancy Argenta, Eugenia Dundekova. Actualment rep classes del professor italià, Antonio Lemmo. Compta amb la Diplomatura de Magisteri en l’especialitat de música.
Ha interpretat diversos papers en els tallers del conservatori i altres concerts, com per exemple Et Deum, de Charpentier; Dido i Enees, Purcell; L’Israel a l’Egipte de Händel, Missa Martyrium de Cererols, Requiem de Mozart, Gloria de Vivaldi… Ha actuat també com a solista en el Palau de la Música amb Estil Concertant i el Cor de la Generalitat.
Entre 2001 i 2004 va ser membre de la Coral Catedralícia de València i al llarg de la seua trajectòria com coralista ha treballat amb formacions corals de renom com a Capella Saetabis, Victoria Musicae, Cor de Cambra L’Almodí, Amystis i Neovocalis. Actualment és membre del Cor de la Generalitat Valenciana en el Palau de les Arts.
En l’àmbit de la direcció coral, ha realitzat diversos cursos amb professors com Diego Ramon, Juan Luis Martínez, J.Gil Tàrrega, Mònica Perales, Basilio Astúlez, Pep Vila, Vicky Lumbroso o Francesc Perales entre altres. Ha dirigit la Coral Polifònica de la Banda Primitiva de Llíria, el Cor de Cambra de València i el cor del “Col·legi de Metges” de València. Actualment dirigix el Grup Polifònic de la Unió Musical de Benaguasil .
La Banda Primitiva de Llíria, coneguda també pel Clarí, és la Banda de Música Civil més antiga d’Espanya. Va ser fundada pel franciscà Antonio Albarración, en 1819 com a grup de música de vent.
Copyright © Banda Primitiva de Llíria 2024. Diseño B2B Activa